Frendl-terem az építész-informatika laborban

Átadták a megújult építész-informatikai labort 2013. február 15-én Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K. épület Duna parti szárnyában, az Építészeti Ábrázolás Tanszéken. A Frendl Ervin építészmérnök 32 milliós magánadományának segítségével megvalósult labor termenként 21-21 db nagy teljesítményű CAD munkaállomással és 23 colos monitorral felszerelve járul hozzá az építész hallgatók oktatásához.

 

Az átalakítás 66 millió forintba került. Ennek az összegnek közel felét, 32 millió forintot az egykori Budapesti Műszaki Egyetemen tanult Frendl Ervin építészmérnök a A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány Frendl Alapján keresztül nyűjtott magánadománya tette ki, amelyet a tanszék laborok bútorozására, számítógépek beszerzésére, a hálózati infrastruktúra és szerverpark kialakítására használt fel. Frendl Ervin sajnos nem érte meg az átadót, így özvegye, Frendl Ilona fogadta a köszöneteket. A Frendl-teremben elhelyezett emléktábla nem feledteti velünk az építész nagylelkűségét.

 

A terem berendezésének költségeit egészítette ki a Graphisoft R&D Zrt. 5 millió forintos szakképzési hozzájárulásával. Vértesi László, a Graphisoft fejlesztésvezetője elmondta az átadó ünnepségen, hogy a cég fontosnak tartja a jövő építészgenerációinak szakmai fejlődését.

 

A termek felújításához az Építészmérnöki Kar 15 millió forinttal, az Építészeti Ábrázolás Tanszék pedig 2 millióval járult hozzá. A külső nyílászárók felújítását az Egyetem 1,5 millió forinttal támogatta. A termek klimatizálására az Egyetemi Hallgatói Képviselet 3 millió forintot adott. Dr. Péceli Gábor, az egyetem rektora, a modern felszerelések mellett az összefogás jelentőségét emelte ki, amely nemcsak az intézmény működésére vonatkozott, hanem a labor létrejöttének körülményeire is. Dr. Szaló Péter államtitkár és Dr. Szoboszlai Mihály, az Építészeti Ábrázolás Tanszék vezetője is a korszerűség jelentőségét hangsúlyozta az építészek informatikai képzésében.

Az összefogás azonban nem csak fizikailag értendő. Ezúton is szeretnénk megköszönni az adományokat minden támogatónak. Mivel a számítógépeket időről időre cserélni kell, hogy a labor korszerű maradjon, ezért a jövőben is köszönettel fogadunk felajánlásokat, amelyeket az eszközök szinten tartására tudunk fordítani.

A labor felszereltségének leírása és a tervezők, kivitelezők névsora itt érhető el.

Az átadó ünnepségen elhangzott beszédekről bővebben itt olvashat.

Fotók: Philip János, BME